GameR

Aradi_Gabor•  2022. április 10. 07:58  •  olvasva: 235

Úgy tűnik kivonultam ebből az életből én,

Pedig csak máshol vagyok s elvarázsolt az ottani fény.

Ott magam választom létem s énem kereteit,

A lehetőségek határtalansága szinte elvakít.


Mindennapi valóságom szürkesége nyomasztva taszít,

Míg a vibráló polygon világok minden csillanása gazdagít.

Ott a senki én helyett, én vagyok az akárki/bárki birodalom királya,

A halál sem akadály ott többé, csak egy gombnyomás az ára.


Alakom megváltoztatom ha akarom nő vagyok ha akarom férfi,

Szerepeket játszom és ezt rajtam kívül más biztos meg nem érti.

Őrjöngő tömeggyilkos leszek vagy ragyogó mentő angyal,

Családom csak sajnálkozva néz ők ezt nem érik fel aggyal.


Nálam mindig van kupadöntő s mindennap van partraszállás.

Az élet ennek közelébe se jön annyi itt a digitális áldás.

Az idő ide meghalni jár s a valóságban is eltűnik ki tudja hova,

Csak az a kár hogy az alvás időm is vele ment pont ugyan oda.


Veszekedés árán feladom a konzolt és a nagyképernyős látványt,

S ha PC-zni sem lehet akkor a kanapén telefonnal imádom e bálványt.

Beszédem megváltozott, enyém most már GameR lingó,

PvP, MOBA, RPG, FPS, Loot és sok ezekhez hasonló.


Sok barátom van de az életben nem láttam egyiket se sose,

És mégis a lelkem a digitális eszképizmus kalandjaitól üde.

Gyanús nekem is, hogy ebben az egészben nem sok az egyensúly,

De tudom, hogy egyszer ezt is megunom és lelkem majd új kabátba búj.



És a szórakó előadásában is…

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Aradi_Gabor2022. április 12. 15:13

@okeanus: Kár, hogy ebben az eszmecserében te úgy érezted, hogy nekem itt bármilyen (jelentős, értelmes) szempontból radikálisan más lenne a véleményem mint a tied, és muszáj lenne nekem bármit is számomra kedvezően magyarázni.

A reverzív logikai érvelésed meg egy tömegkatasztrófa ártatlan áldozataival...erre inkább kihagyom a választ.

okeanus2022. április 12. 14:43

@Aradi_Gabor:
Kár, hogy ebben az eszmecserében folyamatosan az én gondolatiamat próbálod neked kedvezően magyarázni, mintha az szembeállna a világ természetes fejlődédével, sőt még szereplők sorát is felvonultatod véleményed alátámasztására. A sok tininek velem szemben csak a koruk adhat figyelemre méltó véleményt, de sem a mennyiségük, sem a fiatalságuk nem tud meghatni. A Titanic-ra is sokan vettek jegyet.

Aradi_Gabor2022. április 12. 08:49

@okeanus: Szerintem a vita kezdi túlérlelni magát és egyre inkább egyéni preferenciákról szól mint másról. Szerintem a te gondod ezzel a "játék üggyel" az, hogy úgy érzed a te általad képviselt értékek vesznek el és silányabb hely lesz a világ tőle. Szerintem pedig, minden generáció természetes emberi módon különbözni szeretne a szülei értékeitől és új utakat, kifejezési , kapcsolódási, szórakozási formákat keres. Ezt lehet nem szeretni, nem elfogadni, attól még ez így lesz. Szegényebb lesz a világ tőle?
A te szemedben igen, a sok game-streamer, tik-tocker, insta live követő tini szerint meg nem. Tisztára mint a rock zene volt annak idején.

okeanus2022. április 12. 08:16

@Aradi_Gabor:
A játék minősítése nem a személyes jelenlét, vagy interaktivitása alapján történik. Igy tehát a film kontra színház példa is teljese másról szól.
A Net kapcsolatteremtő és kapcsolat megtartó szerepe is eltérő a tényleges személyes kapcsolatoktól. Akinek sok követője, vagy net-es "barátja " van, annak magányos és elidegenedett sorsa van. /meglehet fel sem ismeri, mert nem tudja milyen lehetne/
Mennyiség-minőség; hát ezt nem sikerült vagy jól elmondanom, vagy jól megértened??? Ezek nem függnek össze közvetlenül,...rövidebb duma lehet jóbb és rosszabb is, valamint hosszabb beszéd is lehet jó és rossz is. /jó és rossz alatt azt értem, hogy hatékony, célravezető stb/

Aradi_Gabor2022. április 12. 07:46

@okeanus: Jó. Tehát ha jól értem, akkor az elektronikus játékok azért silányak és sekélyesek mert nem az általad preferált személyes megjelenésű kommunikációs formában történik meg?
Ezen gondolat vonal mentén a film mint művészeti ág, mivel indirekt kommunikációt alkalmaz, értéktelenebb mint egy színházi előadás?
A netten hiányos metakommunikációval pedig egyetértek, de továbbra is a kapcsolatteremtési előnyeit sokszorosan nagyobbnak érzem mint a kommunikáció korlátozó képességét.
Hagyjuk is a telefont, hiszen a hang beli kommunikáció egyre kevésbé lesz jelentőségteljes, még ha nem szeretjük ezt akkor is.
Hmmm…. Hogyisvanez? Rövid kommunikáció hatékony információ átvitel kontra hosszas kommunikáció. Na de akkor te azt mondod hogy ugyanabban a kommunikációs helyzetben rövidebb ütősebb kommunikáció (kommunikációs minőség) fontosabb mint a kommunikáció időtartama (kommunikációs mennyiség). És akkor az összefüggés itt azért nincs mert…?

okeanus2022. április 12. 07:18

@Aradi_Gabor:
Hát igen a fogalmak?!
médium, média, hordozó, stb.
Igen, úgy gondolom, hogy ha az eszköz, mint hordozó nem alkalmas arra, hogy hordozzon, akkor jobb, ha nem teszi. Trágyás-szekérrel nem jó kenyeret hordani.
A Net a kommunikáció olyan lényeges elemit zárja ki, mint az árnyalt megfogalmazás, a metakommunikációs elemek, a hanglejtés, az iróniai felhangok, az átvitt értelem, a mögöttes tartalom, - nem mintha ezeket nem lehetne legalább részben megvalósítani, hanem mert általában felületes, márcsak terjedelmi okokból is.
A telefonos analógiára te hivatkoztál, én már akkor sem értettem.
Sajnos a mennyiség-minőség összevetését teljesen félreértetted. Nem két külön szituációról van szó, hanem arról, hogy néha két szó jobb, több, mint félóra papolás, és félóra ostobaság sem lesz jobb, mint két szó.

Aradi_Gabor2022. április 12. 07:05

@okeanus: Természetesen ízlések és pofonok valamint generációk és hogy még véletlenül se vetődjön az életkor alapján való negatív megkülönböztetés vádja rám, például én sem vagyok egy tik-tok rajongó de a célközönsége sem vagyok az biztos. És senkinek az ízlésével nem vitatkozom. Ha te úgy gondolod hogy egy médiumot a hordozója alapján előre el lehet ítélni… Ám legyen.
A telefonról szóló történet pedig biztosan nem egy 80-as évekbeli Magyarország keretein belül értelmezhető Hanem mondjuk a korai 1900-as évek polgárias Amerikájában értve És csupán a szocializációra miért hatás szempontjából volt érdekes, nem hiszem hogy jól összehasonlítható a netes médiafogyasztási szokásokkal amik természetesen sokkal nagyobb időtartamúak.
A társadalmi elfogadottság statisztikailag eléggé jól mérhető felmérésekkel szociológiai kutatássokkal. A nem szeretek én valamit nem egyezik meg a mindenki más se szereti akkorral.
Kommunikáció mennyisége és minősége nem függ össze? Rendben akkor számodra mindegy hogy három és fél órát kényszer kommunikálsz egy kihallgatáson vagy egy kellemes három és fél órás családi ünnepségen beszélgetsz valakivel?

okeanus2022. április 12. 06:47

@Aradi_Gabor:
Mivel nem ismertem a "számítógép játékot" nem tudom megítélni kultúrális és művészi értékeit. Előítéletem szerint; silány és sekélyes.
Nehezen befogadható számomra a telefonnal kapcsolatos analógia. Még az 1980-as évek elején is kiváltságnak számított, ha valakinek volt telefonja, ma a világból marad ki, aki nincs valamilyen közösségi oldalon, vagy nincs jelen valamilyen szinten a Net-en. Valamint lényeges különbséget látok aközött is, hogy a percdíjas hívások viszonylagos rövid /1-5 perce/ és a napi átlagosan 5-8 órát a képernyők előtt /tel, laptop, stb./ ülö fiatalok emberi kapcsolataira más-más hatást gyakorol a technikai "fejlődés".
A társadalmi elfogadottság elöször is nem egzakt adat, másodszor nagyon- nagymértékben és sok tényező függvényében változó. pl. divat. technika, ujdonság, stb.
A "kommunikációs igény" abból következik, hogy az ember erdendően társas lény. Mennyisége és minősége nincs közvetlen összefüggésben.

Aradi_Gabor2022. április 11. 09:09

@DanyiDenesDezso: Kedves Dezső! Számomra a hit egy hosszabb érés folyamata ahol girbe-gurba utakon de vissza találtam a keresztényi gyökereimhez. És ebben is megbocsátó és nyílt szemléletű vagyok, de a nevem sem véletlen és a névadó szentem is ritkán ábrázolják kard nélkül, szóval a bárány sem én vagyok egészen. Igazi kevert zsák.

A vers címe csupán populáris anglicizmus, egy kis hangsúly játékkal a szó végén, mint valami menő motor vagy autó típus. Felvágós igaz de minden rébusztól mentes. A túl meta dolgokban én is fonalat vesztek de kétségtelen, hogy része voltam (talán még vagyok is) ennek a szubkultúrának.

Aradi_Gabor2022. április 11. 07:13

@Mikijozsa: de reméljük se kicsibe se nagyba, pont alkalmatosba 😊

Aradi_Gabor2022. április 11. 07:06

@okeanus: Van itt egy csomó háttérben meghúzódó fogalom ami fontos. Például, a társadalmi elfogadottság mértéke nevű ami mondjuk az intravénás hallucinogének abuzálása tekintetében relatív alacsony szemben a mobil telefon (túlzott) felhasználás tekintetében relatív magas Magyarországon. A magasabb elfogadottság kategóriába tartozik a számítógép játék is, minek szerintem kulturális és művészeti értékei is vannak már. Valahol én azzal a megközelítéssel értek egyet, hogy a kényszeres viselkedés mértéke szabja meg hogy ezek az agyi jutalmazási rendszer kihasználásán alapuló, szabályozott (pld: szerencsejáték) vagy nem szabályozott (Gaming, TV, stb.), társadalmilag elfogadott örömszerző lehetőségek károsak-e vagy sem.
Ami pedig az élő valós emberi kapcsolatokat illeti, ezzel kapcsolatban mindig azt szoktam megemlíteni hogy amikor a telefon az 1900 és évek elején elterjedt akkor is mindenki azonnal a valós emberi kapcsolatok felszámolását rótta fel neki. A korok és bennük a társadalmi preferenciák változnak. A kommunikációs igény (kommunikáció mennyiség) és ezen belül a kommunikáció minőségi igény, szerintem nagyobbik részben egyéni preferencia. Azzal egyetértek hogy a fizikai kapcsolatok teljes hiánya (izoláció), nem egészséges, hiszen számtalan kutatás bizonyítja hogy minél nagyobb és minél változatosabb valós aktív fizikai szociális hálóval rendelkezik valaki, annál alacsonyabb az esélye arra hogy érzelmi alapú mentális problémái legyenek (depresszió, szorongás, stb.). Tehát mérték, egymásra és odafigyelés, és a legnagyobb és legnehezebb trükk az önismeret ami segít. És minden kis lépés lépés fontos, akármilyen pici is, mert ez adja meg a lehetőséget a következő lépésre a változtatásban. Ismét köszönöm a hozzászólásodat 😊

DanyiDenesDezso2022. április 11. 06:52

@Aradi_Gabor:
@okeanus:

Ragyogó, bölcs dolgokat is tudsz Te szólni Angeli, látod?... mint tetted e blogban is, méltón tanári-poétai egzisztenciádhoz, és nemcsak olyan vadakat, amikért töröltek másutt a Tőled evilágibb Kóderátorok.
Úgyhogy egy klikkel hasznosnak minősítettem hsz-ed itt, Gáboréval együtt, akivel értelmesen elbeszélgettek...

Úgy látom, Gábor, Te is ateista vagy, Okeanushoz hasonlóan, vagy max. hindu, mert valami új élet-kabátról rebegsz versed végén, netán csak szégyelled a keresztyény hited szerinti újjászületés tanát?…
Mivel csupán középművelt vagyok, (bár Angeli 1-2 hitvitánkban inkább műveltségen alulinak saccolt/becsmérelt, - persze Rá mekkharagudni nem lehet ilyen apróságokért, - mert jól is áll neki,... meg néha igaza is lehet,) tehát… azt se tudom, jól rímelgető Gábor, mit jelent eme korszak-, és borszag-alkotó versed címe: GameR... (El-játék?...) Vagy Te is inkább líra helyett rébuszos szerző vagy, mint sokan mások itt a Poet-on? Nem rajongok a kitalálós feladványokért, - ezért utálom a túlkombinált költői képeket is többek között, - úgyhogy fölfedhetnéd e titkot előttem, meg hátha más se érti jól rejtélyes rejtvényedet. Kellő izgalommal várom eszképikus mekk-oldásaidat!

Mikijozsa2022. április 11. 06:43

Majd kabátba bújik így van

okeanus2022. április 11. 04:40

@Aradi_Gabor:
Úgy látom, hogy a digiztális-függés már nem extrém eset. Függőnek tekeintheztő mindaz, akinek elvonási tünetei vannak hiány, elmaradás esetén.
Ma egész korosztályoknak jelent szinte fizikai és lelki fájdalmat pl. a térerő hiánya.
A kulcsszó; a mérték, ebben teljesen egyetérünk.
A legnagyobb veszély, a tényleges , élő emberi kapcsolatok teljes hiánya, ami a boldogságérzet egyik fő forrása.

Aradi_Gabor2022. április 10. 08:46

@okeanus: Igen, igaz. A klasszikus pszichológiai hozzáállás szerint, ezek a viselkedés formáló (de nem elsődleges függések) onnantól problémásak hogyha károsan befolyásolják a normális élet viteledet. Én is hallottam már Ultragáz történeteket főleg még WoW os koromból, tönkrement családokról, elbukott egyetem ről vagy akár elbukott cégek ről is. Ez extrém. De valahol ennek a digitális kalandozásnak Van egy nagyon szép gazdag élményeket adó oldala is és a démonizálás mint nagyon sok mindenen ezen se segít. Meg egyébként is hallottam én már 80+ éves török sorozat últra függő nagymamáról is aki napi 10+ órán keresztül tolta 😁 Kiegyensúlyozottság, mérték mint mindenben itt is segít. Köszönöm a hozzászólásodat

okeanus2022. április 10. 08:30

A "gép-játék" függés pótcselekvés, menekülés önmagunk elől...ahogyan a közösségi oldalak is az elidegenedés elleni /hasztalan/ pótcselekvések. Ennek felismerése és kártékonyságának átérzése nagy dolog, főleg,ha másoknak is segítünk ezzel.