Egy rejtett élet - filmkritika

Aradi_Gabor•  2022. június 26. 09:06  •  olvasva: 194

Terrence Malick, egy megrögzött metodikus ember. Nem az a Ridley Scott féle határidő naplóval működő filmkészítő (és az sem baj), minek mi sem kevésbé ékes bizonyítéka, hogy közel 18 hónapon keresztül vágta jelen elemzésem tárgyát. És te atya jó ég, volt itt mit vágni tekintve a film 172 perces játszás idejét. 


De a fene egye meg, ez a film egyetlen másodperccel sem hosszabb mint kellene!


Egyszer úgy fogalmaztam meg magamban, hogy Malick tulajdonképpen költ, csak nem szavakkal papírra vagy valamilyen elektronikus úton,  hanem forgatókönyvvel és kamerával. Na jó, most már eleget ömlengtem előre, lássuk miről is szól az amire buzdítok mindenkit hogy "veszítsen el benne” három órát az életéből.


A zanza:


Az igaz történetet feldolgozó film főhőse Franz Jägerstätter, egy osztrák gazda, aki feleségével, Fanival és három kislányukkal egy kis hegyi faluban él, ahol a helyi közösség köztiszteletben álló tagja. Birtokuk távol van a fő hadszínterektől, 1943-ban azonban kénytelenek szembesülni a háború borzalmaival, miután a családfő behívót kap. A katonáknak esküvel kell garantálniuk hűségüket Adolf Hitler és a Harmadik Birodalom iránt, a férfi azonban értelmetlennek tartja az öldöklést, és megtagadja a parancsot annak tudatában, hogy ez akár letartóztatással és halálbüntetéssel is járhat. Szomszédai győzködése ellenére sem törik meg, hanem kitart az elvei mellett, és bátran vállalja a meghurcoltatást.


És elkezdődik a kamerával varázsolt csoda: Tirol megdöbbentő természeti szépségeivel, az emberi szeretet egyszerű ábrázolásával, a tömeg mániás téboly és fajgyűlölet el uralkodásával és a néhány tiszta lelkű tisztán látó egyszerű ember szívszaggatóan tökéletes bemutatásával. hihetetlen tökéletes színészi játékok a legkisebb szerepben is, és színész gigászok mint Bruno Ganz (igen, ő Hitler a Der Untergang-ban) és Michael Nyqvist (ő játssza Mikael Blomkvist-et, az eredeti, Svéd, Tetovált lányban, és ezúton is bocsánatot Daniel Craig rajongóktól, de a Svéd eredeti sokkal jobb 😛) életük utolsó szerepeiben, köszönhetően a film kissé kalandos és majdnem négy évet felölelő elkészülési idejének.


Hogy milyen is a film azon kívül hogy 11 a 10-ből? Ha valaki nem szereti, hogyha a rendező udvarias felvezetés után nyílt színen belezi ki érzelmileg a közönséget, akkor ez nem neki való. Mindenki más aki szereti az érzékeny történelmi és karakter alapú drámákat, annak kötelező és hogy lehet hogy még nem látta…3x4x 😁


Becsületes figyelmeztetés előre: ha valaki a 120 vágás / perc sebességű akciófilmeken nevelkedett vizuális ízlés világgal rendelkezik, az lehetőleg ne erre a filmre üljön be vagy le bármilyen képernyő elé. Ez a film ugyanis lasssssssúúúúúúú, de 1 mp-re sem unalmas, vagy feleslegesen drámázgató. Ja, és aki ezt látva nem akar azonnal elutazni Tirolba az vagy vak vagy tériszonyos a magas hegyektől. Az operatőri munka ugyanis egy külön 11. És akit technikailag is érdekel, csak természetes fényeket használtak semmilyen mesterséges be vagy meg világítást a film készítésénél, emiatt még bensőségesebbnek, még szebbnek néz ki.


Na de ennyi elég volt belőlem is és a filmről sem érdemes többet mondani mert ezt igazán látni kell, mindenkinek!


A film rendelkezik magyar szinkronnal, és jelenleg is több online stream szolgáltatónál elérhető.


Egy kis referencia:


A Hidden Life (2019) - IMDb


Radegund (film, 2019) | Kritikák, videók, szereplők | MAFAB.hu




És a szórakó előadásában is…

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2022. június 30. 10:38

Törölt hozzászólás.

Aradi_Gabor2022. június 30. 10:36

@Törölt tag: Mindenféleképpen ajánlom.

SPOILER FIGYELMEZTETÉS!!!!!

Nekem stabil fél óra bőgést okozott a befejezés.

SPOILER VÉGE!!!!

Szóval nagy élmény 🤘😍

Törölt tag2022. június 30. 10:33

Törölt hozzászólás.

Aradi_Gabor2022. június 30. 10:30

@Törölt tag: ja kérem az almásoknak “rang und namen” van 😁 igen tapasztalatból mondom hogy a luxus termék kategóriában az ügyfél panasz kezelési elvárásai, nemzetiségtől függetlenül néha viszkető tenyért eredményez nálam is😊

Törölt tag2022. június 30. 09:45

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2022. június 30. 09:43

Törölt hozzászólás.

Aradi_Gabor2022. június 30. 09:41

@Törölt tag: És pont ez van benne a filmben is, hogy ez nem valami újkeletű dolog hanem a birodalomépítés óta cipelik magunkkal és a félelem és a keltett hülyeség együtt A saját maguk közül valókat is megnyomorította.

Aradi_Gabor2022. június 30. 09:38

@Törölt tag: tágítsuk egy kicsit ezt itt, mert nagyon “bélyegző” szerű és pici lelkem nem szereti aztat. A segfej szerintem személy jelző ami kulturális + történelmi kontextus nélkül értelmezhetetlen. Igen, az Ötzi csapat konzervatív, néha bigott módon, szóval nem árt a várakozásokat és az elvárásokat eszerint állítani amikor az ember hozzájuk látogat.

Törölt tag2022. június 30. 08:34

Törölt hozzászólás.