A (nemi)erőszak esztétikája - Éjszakai ragadozók

Aradi_Gabor•  2022. április 10. 12:41  •  olvasva: 149

Sokáig töprengtem, hogy az eddig két filmet rendezett Tom Ford (igen, a divat tervező), ki jó reneszánsz emberként mindennel is foglalkozik, egész filmes életművével egyben, vagy csak a címadó 2016-os rendezésével kapcsolatban írjam le ide gondolataimat.

Végül is győzött az utóbbi, mert van erről mondanivaló bennem bőven.


Kicsit hatásvadászként, vagy hogy a pupillánk a tarkónkig nyitva legyen, extrémen kövér és anyaszült meztelen nők táncával indít a film. Egy modern művészeti kiállítás része ez, derül ki hamarosan, és megismerjük egyből a főszereplőt, az érzékeny, második házassága lebomlásában fuldokló középkorú nőt (a gyönyörű Amy Adams), aki első házassága (a volt férj az örök sármos Jake Gyllenhaal) elbukását sem tudtam még igazából feldolgozni. A történetet az első férj, aki író, által írt novella és ennek többsíkúan megjelenítve zajló, szinonimikus élet helyzeti adaptációja vezeti. És kb ennyit szeretnék mondani a történetről mert annak ellenére, hogy hagyományos narratív struktúrában haladnak előre a dolgok, Tom Ford számára a cselekmény szerintem csak ürügy. A film nem arra aspirál, hogy egy felejthetetlen történet élményével gazdagítson minket. Sokkal fontosabb a lassú jól átérezhető hangulat, a szín skálák, az érzések és bocsánat a kifejezésért,  de nem tudom letenni a gondolatot, hogy ez az egész olyan mester-műgonddal, átgondolva készült mint egy következő divat kampány vagy egy vásárlói élményt felfokozó boltbelső. Kicsit visszatetszően ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor találkozom a belvárosban a tömegközlekedésen az irodába menet reggel, a fényes fekete-arany Prada papírzacskóban tüntetőleg bevitt tegnap esti vacsora maradékkal. 


Pedig Ford jó rendező és nemcsak jó divat szakember. De a divat szakember nem tudja levetni a bőrét és esztétikumot akar és teremt a meggyilkolt, megerőszakolt meztelen tinédzser lány holtestétból is és mint egy legyőzve ezzel ön magát, a drámát lopja ki a drámából az esztétikum kedvéért.


Ami nagy kár, pedig a színészek hősiesen helyt állnak. Végig játsszák az egészet, jöjjön pokol vagy jeges árvíz és keresztrefeszítik magukat, hogy meg tudjuk bűneink (kicsik és nagyok) velünk együtt élnek és nekünk kell megtanulnunk elfogadni ezt és ezzel együtt élve próbálni és megkeresni a saját boldogságunkat.


Summás mi? Na jó, nekem 7 a 10-ből ez is…. De az a prém galléros farmerkabát a film végén Gyllenhaal-on….utána kéne néznem hogy hol lehet venni egy ilyet.


Egy kis referencia:

https://www.imdb.com/title/tt4550098/


Éjszakai ragadozók (film, 2016) | Kritikák, videók, szereplők | MAFAB.hu


https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89jszakai_ragadoz%C3%B3k?wprov=sfti1



És a szórakó előadásában is…

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!