A cirkusz a városba érkezett - Elvis, film morgó

Aradi_Gabor•  2022. szeptember 9. 04:49  •  olvasva: 109

Imádom Baz Luhrmann, 1996-os Rómeó és Júlia feldolgozását, ami ugyan az ausztrál rendező, író, producer… meg még rengeteg minden, úgynevezett „Vörös függöny trilógia” középső darabja. De ez volt az első film amit tőle láttam, amivel elrabolt a szívemet a szemeimmel együtt, amiben az akkor még erősen pályakezdő és csak 22 éves Leonardo DiCaprio volt Rómeó. A jelenleg működő rendezők közül talán ő a kevesek egyike akire rá mondható, hogy igazi alkotó, aki konzekvensen a saját stilisztikai elképzeléseit és látásmódját valósítja meg, ami kétségtelenül ízlés kérdés, és van akit kifejezetten zavar az a pátoszos teatralitása, ami szinte minden alkotásában jelen van. Engem ellenben ez elvarázsol de el kell, hogy ismerjem, ennek vannak limitei. De had ne rohanjak előre. Rendkívül nagy örömmel értesültem róla, először talán valamikor egy évvel ezelőtt, hogy a következő nagy project-je már forog is, Tom Hanks főszereplésével aki Elvis Presley menedzserét alakítja majd a filmben. Az Elvist alakító Austin Butler, teljesen ismeretlen volt számomra még akkor.

 

És itt egy kicsit magyarázkodnom kell: maga Elvis Presley, mint zene, énekes, pop kulturális jelenség, nem az én legnagyobb kedvencem. Nincs semmi bajom a rock and roll-al, de valahogy talán ez egy olyan generáció s dolog és előre is bocsánat hogyha valaki a kedvencét megbántva érzi. Elvis művészetét és sikereit maximálisan tisztelem, még akkor is hogyha nem ő az első választás akit a zenei lejátszás listámba beletennék.

 

Na jó beszéljek már végre a filmről is. Milyen film is az Elvis? Hosszú, néha nagyon hosszú. Életrajzi filmet felismerhetően nehéz 90 perc alatt lerendezni, de a 159 perces menet néha érezhetően erős ülő gumókat kíván. Pedig kérem én megpróbáltam, négy komplett végignézésen vagyok túl a filmen. Milyen film még az Elvis? Egyenlőtlen. A tökéletesség és a banalitás keveréke. Egyes jelenetek ben Elvis elképesztően élethű, másokban groteszk, erőltetett paródiának tűnik csak, ami kikacsint a képkockákból és azt mondja úristen mennyire fake vagyok! Luhrmann jól érezte, a történetet nem Elvis viszi el hanem a menedzserét alakító Tom Hanks a hátán, a maga elképesztő művészetével, még a méternyi vastag maszk alatt is tökéletesen átjön, és hihetetlen apró cizellált dolgokkal, nüánsznyi szemöldök emelésekkel teljesen elvarázsol a folyondárszerű menedzser szerepében. Austin Butler pedig mindent megpróbál, a talán legjobb Elvis imitátorrá változik ami csak lehetséges, pedig fizikai felépítésében, alkatában abszolút nem hasonlít a „Király”-ra. És néha egyszerűen már bocsánat a kifejezésért nagyon hülyén néz ki. Tudom, hogy a groteszkben néha az a lényeg hogy ez így legyen, de így simán az az érzésem van tőle, hogy a történet drámaiságát, életszerűségét rabolja el pusztán a karneválias kinézet miatt. És persze a filmben benne vannak a polgárjogi mozgalmak, a 60-as évek történései, az elnök gyilkosságok, a politikai erőszak és a  fekete egyenjogossági mozgalom, kb. minden. És mégis, és mégse. Nem tudom levetkőzni magamról azt az érzést, hogy ami történik itt  az akkor van, amikor egy nagyszerű rendező megpróbálja önmagát másolni és ráhúzni egy olyan témára, időszakra, egy élet megfilmesítésére amire nem biztos, hogy ez a legjobb ruha és cipő ami illene. Mintha Baz Luhrmann megnézte volna Baz Luhrmann filmjeit és azt mondta, ilyet kellene csinálni mindenből, ilyet kellene csinálni Elvis Presley életrajzából is. 

 

Na jó foglaljuk össze. Kerülném a pontozást mert ezen még most is önmagammal vitatkozom. Ha van felesleges két és fél órád amivel igazán nem tudsz mit kezdeni és még vonzódsz is mondjuk a 60-as évek Amerikájához akkor legyen, egynek jó. De ha időt akarsz spórolni, akkor nézd meg a trailereket és kb. képben leszel, hogy mi lenne ez az egész. Tom Hanks valószínűleg kap még egy Oscar jelölést vagy akár egy Oscart is mint a legjobb mellékszereplő, és ez nagyon megérdemelt is lenne. Ennél több és nagyobb figyelem és erőltetés szerintem felesleges a filmnek. Kár.

 

 

És a szórakó előadásában is… (almás)

 

És a szórakó előadásában is…(robotos)

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Aradi_Gabor2022. szeptember 9. 12:09

@Törölt tag: ögen, én nagyon szeretem a rendezőt de ez nem az a filmje amit meg kell nézni feltétlenül 😊🙏

Törölt tag2022. szeptember 9. 11:51

Törölt hozzászólás.