A Mikulásról

Ametist•  2015. december 6. 09:00

Gyerekek mondták:

"Ennek a Mikulásnak pont olyan cipője van, mint a te apukádnak!"


"Szerinted van Mikulás?"
"Van hát... nem is egy!"


"Ez a Mikulás túl fiatal. Szerintem nem az igazi, csak a helyettese!"


"Hol van már az a Mikulás?" "

"Mindjárt jön, csak a leesett szakállát igazgatja."


"Mit szeretnél kapni a Mikulástól?"
"Nekem mindegy, csak virgácsot ne hozzon... azt tartsa meg magának!"



Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Ametist2015. december 19. 11:55

A "felvilágosítás" jókor és jól kell, hogy megtörténjen: esetemben nem is volt rá szükség, én játéknak fogtam föl az egészet. Azóta sem nőttem fel igazán :) Üdv. Pera, szép ünnepeket :)

Pera762015. december 12. 22:06

A napokban szülők beszélték, hogy egy óvónéni elmondta a gyerekeknek: nincs Mikulás. Ez szerintem egy téves tett volt részéről, Mikulás van, helyesebb lett volna azt állítani, hogy akárki lehet ilyenkor Mikulás, de a lappföldi és más országokbeli Mikulások is örömet okoznak a gyerekeknek...
a kisebb fiam dinómániás volt, folyton azokat rajzolgatott, öcsémtől egyszer egy szuper könyvet kapott ajándékba, leletekről, rajzokról, képekről, hogy milyenek lehettek a leletek alapján. A tanító néni viszont lehhurogta, hogy dinók sosem voltak. Ezek a törések a kicsiknek hatalmasok. Én azt mondtam, mikor sírva hazajött, dinók voltak, hidd el, mert sok csontvázat megtaláltak a régészek és átlagemberek is, csak a kinézetelük, szokásuk stb. nem annyira behatárolható, a tanító nénid meg sokat tud, de mindent ő sem, mert már öreg. :) és én se tudok mindent, mert én meg fiatal vagyok, de amit nem tudok, nem erősítem vagy utánanézek. :))

Pera762015. december 12. 21:59

Nem vagyok meseellenes. :) Sőt. A gyerekeimnek pl. Micimackót, a Diótörőt tucatszor kiolvastam, a magyar népmesékből főleg sokat, amennyit az idő, a türelem engedett...
A mesékre, mondókákra, játékokra szükségük van életkoruk szerint a gyerekeknek, hiszen képességfejlesztő hatásukon át a szókincsgyarapodásig, a közös élményekkel együtt gazdagodnak ők is, a szülők is. A kicsik a meséket valóságnak élik meg, persze ez nem ártalmas, mert ahogy nőnek, megtanulják a valóság és mese lényegét, és bár én rég kinőttem a mesékből, mégis jól esik, ha néha hiszek bennünk. :) Bár a tudás áthúzza a hitet olykor. :))
Azokat a szülőket, kik azt mondják, egy mesét se olvasok el, minek, elnáspágolnám. :)
Azt próbálom elmagyarázni, hogy káros elhitetni velük azt, hogy nyúl, angyal hoz tojást, karácsonyfát. Mert ez nem igaz. És amikor felvilágosodnak, az hatalmas becsapódás.
Úgy gondolom, hogy a mese világa más, mert annak szereplőiről nem hazudunk, és kívülállók vagyunk meséléskor, és ez meg őszintétlenség a szülők részéről, átverés... Mert tulajdonképpen mi volnánk nyúlék, angyalok.
Nem tudom, jól magyarázom-e el azt, mit szeretnék. Igyekszem.

Ametist2015. december 12. 07:40

Erika, örültem jöttödnek :)

Ametist2015. december 12. 07:40

Pera, sok igazság van soraidban, de ezek a jó kis mesék mindenképpen kellenek, és egy lelkileg egészséges gyereket mindenképpen gazdagít a közös játék :)

Ametist2015. december 12. 07:38

Marika, örültem soraidnak, szép Ünnepet! :)

BakosErika2015. december 10. 18:54

:) Jók.

Pera762015. december 10. 10:26

Pedig Mikulás van. Joulupukki Lappföldön él. :)
És más szimpla ember is lehet Mikulás december elején... (Angyal, jézuska és nyúl ellenben nem.)
Amúgy mai életfelfogásommal biztos, másképpen nevelném a gyerekeim, mert a nyúl hozza a tojásokat, angyal, jézuska a karácsonyfát, stb. mesékből pár év után kiábrándítani egy gyereket: igazi sokkhatással járhat. Nehéz terep, mert olyan "hagyományt" buktathat meg, mi sok országban megvan és ha pl. az én gyerekem felvilágosítom, és az a többinek elmondja esetleg, olyan gyerekeknek, kiket a szülei úgymond ebben átverik, az is káros.
De gondoljunk alaposabban bele: hogy legyünk hiteles szülők egy gyerek szemében, ha hazudunk nekik akármiben is, és előbb-utóbb szembesülni fog ezzel? Őszintének gondol-e máskor, bármely megnyilvánulásunkban? Összezavarni a hitet mennyire ártalmas? Hazugságokban tartani egy gyerek jó-e? Milyen volt nekünk megtudni a mesétlenséget?
Lehetne ezt másképpen is, de a generációkon átmenő rossz beidegződéseket, szokásokat megbolygatni, reformálni nehéz, akadályokkal teli...
De nem lehetetlen. :))

csillogo2015. december 7. 07:40

Nagyon szeretem ezeket a beszólásokat és neked is nagyon örültem, hogy végre itt jártál -
hiányoztál már kedves @Ametist: !:)

Ametist2015. december 6. 18:57

A kettős tudat ragyogóan működik: sejtik, hogy nincs, de akarják, hogy mégis legyen Danae, Rozella, Pera, üdv. szép estét nektek :)))

Pera762015. december 6. 18:51

:)

Rozella2015. december 6. 18:45

:)) nagyobbacskáknak se árt :)

danae2015. december 6. 18:43

Gyakran úgy éreztem, a gyerekem úgy látja, hogy én hiszek a Télapóban, és nem akar vele összetörni, hogy nincs :-)

danae2015. december 6. 18:35

@Ametist: igaz:-)

Ametist2015. december 6. 18:24

Danae, így van, de még a nagyobbak is örömmel várják a Mikulást :)

Ametist2015. december 6. 18:23

Vivien D :)

Ametist2015. december 6. 18:23

Én Ildikó vagyok, de köszönöm, hogy olvastál, kedves Bugatti :)

Ametist2015. december 6. 18:22

Skary, szia, kellemes ünnepeket :)

danae2015. december 6. 18:15

Elég hamar vágják, hogy valami nem stimmel:-)

Törölt tag2015. december 6. 18:13

Törölt hozzászólás.

Bugatti3502015. december 6. 16:36

Nálunk, egy visszabeszélő hörcsögöt kap a gyerkőc... Szereti visszahallani azt amit ő mond! :)) Szép estét,és klassz mikulást kívánok, kedves Timike! :)

skary2015. december 6. 10:25

a virgács a lényeg kislányommm :)