Aldas

Azes•  2010. február 7. 22:23

Tárgyak megáldása:

Tárgyak megáldása ( A Katolikus liturgiában):

a) Könyörögjünk. - Istenünk, a te igéd szentel meg mindent. Áraszd ki bőséges áldásodat erre a teremtményedre (ezekre a teremtményeidre). Add, hogy akik ezt (ezeket) szent akaratod szerint neked hálát adva használják, szent neved segítségül hívására nyerjenek tőled testi-lelki erőt és üdvösséget. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

b) Könyörögjünk. - Istenünk, te szent Fiadnak, a mi Urunk Jézus Krisztusnak feltámadásával megörvendeztetted a világot. Áldd meg és szenteld meg ezt (ezeket) a te bőkezűségedből nyert ajándékot (ajándékokat), és töltsd el szívünket Szentlelked örömével. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

Azes•  2010. február 7. 22:19

Újmisés által adható külön áldások

Újmisés által adható külön áldások ( A Katolikus liturgiában)

( Megjegyzem, az áldás akkor is áldás, ha nem Újmisés mondja!)

 

 

    a) APA ÉS ANYA MEGÁLDÁSA
Szeretetének tüzét gyújtsa meg szívedben az Isten. Fogadd el, atyám (anyám) az áldást fiadtól, legyen ez öregséged támasza. Fizessen meg neked az Isten kegyelmének titokzatos kincstárából. Teljesítse kéréseidet, adja meg azokat szíved szerint, és erősítsen elhatározásaidban. Áldjon meg téged a szenvedés idején, védelmezzen Jákob Istenének neve. Küldjön neked segítséget szentélyéből, és Sionból őrizzen téged. Légy áldott minden dologban, találj tetszésre Isten szemében. Ő adjon neked hosszú életet. Lásd meg fiaidnak fiait nemzedékről nemzedékre; és láss békét Izrael felett. Áldjon meg téged az Űr az ég áldásaival, s midőn majd elfogy életed, ne hagyjon el, hanem legyen bőséges jutalmad az égben. Nyerj százszoros jutalmat és örök életet. Adja meg neked az Isten a végső kegyelmet, és minden égi és földi áldással áldjon meg téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek. - Ámen. - Béke veled!
    b) TESTVÉR ÉS NŐVÉR, MEGÁLDÁSA
Szeretetének tüzét gyújtsa meg szívedben az Isten. Fogadd testvérem (nővérem), testvéred áldását, amelyet erősítsen meg az Űr. Az Atya mindenhatósága őrizzen téged, a Fiú bölcsessége világosítson, a Szentlélek szeretete gyullasszon fel téged. Lángolj a mennyei szeretettől s a földieket helyesen használva egyedül Istennek szolgálj. Adjon neked hosszú életet, és minden égi és földi áldással áldjon meg téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek. - Ámen. - Béke veled!
    c) PAP MEGÁLDÁSA
Szeretetének tüzét gyújtsa meg szívedben az Isten. Adja meg neked az Úr a bölcsesség, az értelem, a tudomány, a tanács, az erő, a jámborság és az istenfélelem lelkét. Világosítsa meg arcodat, emlékezzék minden imádságodra, és legyen neki tetsző minden áldozatod. Adjon neked az Úr hosszú életet, hogy annak minden napján lásd Jeruzsálem javait, Minden égi és földi áldással áldjon meg téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek. - Ámen. - Béke veled!
    d) BETEG(EK) MEGÁLDASA
Gyógyítson meg téged az Úr Jézus Krisztus. Járjon közbe érted a Boldogságos Szűz Mária és minden szentek, hogy nyerj tökéletes testi-lelki egészséget. Papi kézfeltételem által minden égi és földi áldással áldjon meg téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen. - Béke veled!
    e) ÁLTALÁNOS ÁLDÓ FORMULÁK
Minden égi és földi áldással áldjon meg téged papi kézfeltételem által az Atya, a Fiú és a Szentlélek. - Ámen. - Béke veled!

A mindenható Istennek, az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek áldása szálljon rád és maradjon veled mindenkor. - Ámen.

Áldjon meg téged a mindenható Isten: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. - Ámen

Azes•  2010. február 7. 22:09

Gyermekek megáldása

Gyermekek megáldása ( A Katolikus liturgiában)

Könyörögjünk. - Urunk, Jézus Krisztus! Te a hozzád jövő gyermekeket magadhoz ölelted, és kezedet fejükre téve megáldottad őket. Azt mondtad: Engedjétek hozzám a kisdedeket, és ne tíltsátok el őket tőlem, mert ilyeneké a mennyek országa. Ezeknek angyalai színről színre látják a mennyei Atyát. Kérünk, tekintsd ezeknek a gyermekeknek ártatlanságát és szüleik hitét. Áldd meg őket a mai napon, hogy kegyelmedben és irgalmadban mindig előbbre haladjanak. Tartsák meg parancsaidat, és érjék el kitűzött céljukat általad, világ Megváltója, aki az Atyával és a Szentlélekkel együtt élsz és uralkodol, Isten, mindörökkön örökké. Ámen.

Istenünk, te felfoghatatlan gondviseléseddel szent angyalaidat küldöd őrzésünkre. Add meg, kérünk, hogy oltalmuk védjen a földön, és a velük való élet közössége megörvendeztessen minket a mennyben. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

Áldjon meg benneteket az Isten, őrizze meg szíveteket az Atya, a Fiú és a Szentlélek. - Ámen.

Azes•  2010. február 7. 21:59

Húsvéti áldások

Húsvéti áldások ( A Katolikus liturgiában)

    a) BÁRÁNY ÉS EGYÉB HÚSFÉLÉK MEGÁLDÁSA HÚSVÉTKOR
Könyörögjünk. - Istenünk, az Egyiptomból való kiszabaduláskor azt parancsoltad népednek Mózes szolgád által, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus előképeként bárányt vágjon, és annak vérével kenje meg házának szemöldökfáit. Kérünk, áldd meg és szenteld meg ezt a bárányt (ezt a húseledelt), amelyet mi, a te gyermekeid, a te dicsőségedre akarunk magunkhoz venni a mi Urunk, Jézus Krisztus feltámadásának emlékezetére. Aki veled él és uralkodik mindörökkön örökké. - Ámen.
    b) HÚSVÉTI TOJÁS MEGÁLDÁSA
Könyörögjünk. - Kérünk, Istenünk, áraszd ki áldásod bőséges kegyelmét erre a tojás-eledelre. Add, hogy üdvösséges tápláléka legyen a benned hívőknek, akik hálaadással veszik azt magukhoz a mi Urunk, Jézus Krisztus feltámadásának emlékezetére: Aki veled él és uralkodik mindörökkön örökké. - Ámen.
    c) HÚSVÉTI KALÁCS MEGÁLDÁSA
Könyörögjünk. - Urunk, Jézus Krisztus, te vagy az angyalok eledele és az örök élet kenyere. Kérünk, áldd meg ezt a húsvéti kalácsot, mint ahogyan a pusztában az öt árpakenyeret megáldottad. Add, hogy aki ebből hívő lélekkel eszik, az testének erőt, lelkének üdvösséget nyerjen belőle, általad, aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké. - Ámen.
    d) EGYÉB ÉTELEK MEGÁLDÁSA HÚSVÉTKOR
Könyörögjünk. - Kérünk, Urunk, Istenünk, áldd meg ezt az eledelt, amelyet tőled kaptunk, hogy az emberi nem fenntartására és üdvösségére szolgáljon. Szent neved segítségül hívására adj testi erőt és lelki oltalmat mindazoknak, akik ebből táplálkoznak. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

Azes•  2010. február 7. 21:55

Balázs-áldás

Balázs-áldás: a gyertya megáldás és a "torok-áldás" szövege ( A Katolikus liturgiában)

    a) A GYERTYA MEGÁLDÁSA
Könyörögjünk. - Mindenható, jóságos Istenünk! Te puszta szavaddal, isteni igéddel teremtetted a világmindenséget. Azt akartad, hogy Igéd, aki által mindent megalkottál, testet öltsön. Te, a fölséges és mérhetetlen, félelmetesen dicsőséges és csodatevő Isten rendelted így. A tebeléd vetett hitének megvallásával szent Balázs püspök és vértanú minden kínzóeszközzel bátran szembenézve elnyerte a vértanúság győzelmi koszorúját. Egyéb kegyelmi ajándékaid mellett azzal is kitüntetted őt, hogy a torokbajban szenvedőket meggyógyítsa. Kérve kérünk, ne tekints bűneinkre, hanem az ő érdemeiért és könyörgésére áldd meg és szenteld meg ezt a gyertyát. Áraszd rá kegyelmedet, hogy mindazok, akiknek a torkát ez gyertya érinti, és benned hisznek, mentek maradjanak a torokbajtól és minden más bajtól. És szent Egyházadban neked hálát adva boldogan magasztalják dicsőségedet és mindörökké áldott szent nevedet. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.
    b) A "TOROK-ÁLDÁS" SZÖVEGE
Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen.