Aldas

Azes•  2010. február 7. 22:34

Ház (új ház) megáldása vízkereszt ünnepén kívül

Ház (új ház) megáldása vízkereszt ünnepén kívül ( A Katolikus liturgiában)

Könyörögjünk. - Urunk, Jézus Krisztus! Alázattal lépjük át e hajlék küszöbét. Költözzék ide velünk együtt örökös boldogság; isteni áldás, derűs öröm, termékeny szeretet és tartós egészség. Távozzék e helyről a gonoszlélek ártalma és minden gonosz viszálykodás. Lakjanak itt a békesség angyalai. Dicsőítsd meg, Urunk, szent nevedet bennünk. Áldd meg, amit teszünk, szenteld meg szerény szolgád látogatását, mert te szent és kegyes vagy, és az is maradsz az Atyával és a Szentlélekkel mindörökkön-örökké. Ámen.

Könyörögjünk és kérjük Jézus Krisztust, a mi Urunkat, hogy áldva áldja meg ezt a hajlékot és minden lakóját. Adja nekik őrző jó angyalát. Hajlítsa őket szolgálatára, fontolgassák csodás törvényeit: Hárítson el tőlük minden ellenséges hatalmat. Szabadítsa meg őket minden rettegéstől és háborgatástól, és őrizze meg őket ebben a hajlékban. Aki az Atyával és a Szentlélekkel él és uralkodik, Isten, mindörökkön-örökké. - Ámen.

Könyörögjünk. - HalIgass meg minket, szentséges Urunk, mindenható Atyánk, örök Isten! Küldd el szent angyalodat az égből, hogy őrizze, gondozza, segítse, látogassa és védelmezze e háznak minden lakóját. A mi Urunk, Jézus Krisztus által. - Ámen.

Azes•  2010. február 7. 22:33

Munkaeszközök megáldása

Munkaeszközök megáldása ( A Katolikus liturgiában)

Könyörögjünk. - Urunk, Istenünk! Te vagy minden tudomány és mesterség ősforrása. Te világosítottad meg az emberek elméjét, hogy mindig új és új munkaeszközöket hozzanak létre. Kérünk, áldd meg ezeket az eszközöket. Add, hogy akik ezekkel dolgoznak, a te kegyelmed segítségével úgy munkálkodjanak, hogy testi-lelki egészségüket megőrizzék, munkájuk gyümölcsét szándékod szerint élvezzék, és elnyerjék az örök életet. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen

Azes•  2010. február 7. 22:32

Járművek megáldása (Szent Kristóf ünnepén is).

Járművek megáldása (Szent Kristóf ünnepén is). ( A Katolikus liturgiában)

a) Könyörögjünk. - Mindenható örök Isten, te mindent örök dicsőségedre és az emberek javára rendeltél. Kérünk, áldd meg szent áldásoddal és oltalmazd gondviselő oltalmaddal minden veszélytől ezeket a járműveket. Add, hogy amikor szolgáid ezek használatával járják a földi élet útjait, ugyanakkor törvényeid útján megmaradva és szent akaratod teljesítésében mindig előbbre haladva eljussanak egykor az örök hazába. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

Könyörögjünk. - Hallgasd meg, Urunk, alázatos könyörgésünket. Áldd meg szentséges és hatalmas jobboddal e járműveket, amelyeket a te nevedben megáldunk. Állítsd kegyesen őrizetükre szent angyalodat; és dicsőséges vértanúdnak, szent Kristófnak közbenjárására mindazoknak, akik ezeken utaznak, nyújtsd gondviselő oltalmadat minden veszéllyel szemben. Adj nekik mindenkor szerencsés megérkezést. Mutasd meg szolgáidnak az üdvösség útját, hogy kegyelmeddel támogatva eljussanak egykor a földi élet mulandó változandóságai és vándorlása után örök céljukhoz. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

b) EGYÉB ALKALMAKKOR JÁRMŰVEK MEGÁLDÁSÁRA

Könyörögjünk. - Kérve kérünk, Urunk, Istenünk! Oltalmazó szeretettel áldd meg ezt a járművet (ezeket a járműveket). Állítsd őrül mellé(jük) szent angyalodat, hogy mindazokat, akik ezen a járművön (ezeken a járműveken) utaznak, őrizze meg minden bajtól. és miként egykor a kocsiján utazó és közben a Szentírást olvasó etióp férfiúnak Fülöp diákonusod által megadtad a hit kegyelmét, ugyanúgy mutasd meg ezeknek a gyermekeidnek is az üdvösség útját. Így kegyelmed segítségével mindig csak a jóra törekedjenek, és földi életútjuk viszontagságai után elnyerhessék az örök boldogságot. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

Azes•  2010. február 7. 22:29

Harang megáldása (Ha nem püspök végzi)

Harang megáldása ( A Katolikus liturgiában) (Ha nem püspök végzi) 

Könyörögjünk. - Istenünk, te törvényadó szent szolgádnak, Mózesnek megparancsoltad, hogy ezüst harsonákat készíttessen, hogy míg a papok az áldozatbemutatás idejét jelezve azokat zengetik, a nép a kellemes hangok figyelmeztető szavától imádásodra felkészüljön és az áldozatbemutatásra egybegyűljön. Add, kérünk, hogy ez a szentegyházunk számára készült harang alázatos szolgálatunk által megszentelődjék. Kondulása és szólása hívja a benned hívőket a szentegyházba és az örök jutalomra. Amikor kedves hangja a népek fülét megérinti, növekedjék hitük buzgósága, távozzék az ellenség minden ártó cselvetése. Szűnjék meg a jégeső és a vihar, a mennydörgés és égiháború, hatalmas jobbod törje meg a levegőég minden ártó erejét. Ha meghallják zengő szavát, rettegve fussanak e harangra rajzolt szent kereszt jele elől. Ezt adja meg a mi jóságos Urunk, aki a szent kereszt fáján győzte le a halált, és uralkodik az Atya Isten dicsőségében, ugyanazon Atyával és a Szentlélekkel mindörökkön-örökké. - Ámen.

Azes•  2010. február 7. 22:28

Oltár megáldása

Oltár megáldása (Katolikus liturgia szerint)


Könyörögjünk. - Mindenható Istenünk! Neved segítségül hívásával a te dicsőségedre szenteljük fel ezt az oltárt. Hallgasd meg kegyesen alázatos kérésünket. Add, hogy ezen az áldozati oltáron neked felajánlott adományok legyenek előtted mindig kedvesek, elfogadottak és a Szentlélek által megszenteltek. Hallgasd meg mindenkor itt könyörgő népedet: szüntesd meg ínségét, fogadd el felajánlását, teljesítsd vágyait-kéréseit, és lásd el minden szükségessel. Add, hogy egyre készségesebben és figyelmesebb lélekkel szolgálhassunk neked. És ezt a........................... tiszteletére és emlékezetére (újjá) épített oltárt áldd meg és szenteld fel. A Szűzanya hathatós közbenjárására áraszd el mennyei áldásoddal és szenteld fel. A világosság angyalai szolgáljanak itt, és a Szentlélek megvilágosító kegyelme ragyogja be fényességével.

P.: Kérünk, mindenható Istenünk, hogy ezt az oltárt megáldani méltóztassál.
H.: Kérünk téged, hallgass meg minket!,
P.: Hogy ezt az oltárt megáldani és megszentelni méltóztassál.
H.: Kérünk téged, hallgass meg minket!
P.: Hogy ezt az oltárt megáldani, megszentelni és fölszentelni méltóztassál.
H.: Kérünk téged, hallgass meg minket! P.: Az Űr legyen veletek.
H.: És a te lelkeddel.
P.: Emeljük fel szívünket.
H.: Fölemeltük az Úrhoz.
P.: Adjunk hálát Urunknak, Istenünknek.
H.: Méltó és igazságos.

Istenünk! Legyen olyan kedves neked ez az oltár, mint Ábrahámé, akit a hit atyjának nevezünk. Ő megváltásunk előképeként kész volt fiát feláldozni és oltárt épített.

Legyen olyan kedves neked ez az oltár, mint Jákobé volt, aki csodálatos látomásban szemlélte az Urat és kőoltárt épített.

Kérünk, hallgasd meg azokat, akik itt imádkoznak, és szenteld meg mindazt, amit itt felajánlunk. Áldd meg az idehelyezett adományokat, és osztogasd népednek, amit itt megáldottak. Legyen e szentélyed oltára a mennyei lakomára mindig megterítve.

Te pedig, Urunk, az idehelyezett adományokat áldd meg, a megáldottakat fogadd szívesen és oszd szét híveidnek, hogy azokból részesedve elnyerjék az örök életet. - A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. - Ámen.

(Meghintés körben, majd tömjénezés.)