Vízszentelés a vasárnapi szenteltvíz hintés előtt

Azes•  2010. február 7. 22:42

Vízszentelés a vasárnapi szenteltvíz hintés előtt ( A Katolikus liturgiában)


Minden vasárnapi szentmisén - a szombat este mondottakon is - végezhető vízszentelés és szenteltvízzel való meghintés a bűnbánati cselekmény (közgyónás, feloldozás és Uram irgalmazz) helyett. Ilyenkor a misekezdeti üdvözlés után ezekkel vagy hasonló szavakkal fordul a pap a néphez:

Kedves Testvéreim! Könyörögve kérjük Urunkat, Istenünket, hogy áldja meg ezt a vizet, amit keresztségünkre való emlékezéssel akarunk magunkra hinteni. Ö, a mi mennyei Atyánk, segítsen minket kegyelmével, hogy a tőle kapott Szentlélekhez hűségesek maradjunk.

(Rövid szünet után a pap összetett kézzel folytatja:)
Mindenható örök Istenünk! Te azt akartad, hogy az életforrásul és tisztulásunk eszközéül rendelt víz lelkünket is tisztára mossa, és az örök élet ajándékával ékesítse. Kérve kérünk, áldd meg ezt a vizet, amelyből, Urunk, ezen a te napodon akarunk erőt meríteni. Fakaszd bennünk újból kegyelmed vízforrását, és védj meg minket általa minden testi-lelki bajtól, hogy megtisztult szívvel mindig közelebb jussunk hozzád, és elnyerhessük tőled üdvösségünket. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

(Vagy e helyett másik áldó könyörgés:)
Mindenható örök Istenünk! Te egész testi és lelki életünk ősforrása vagy. Kérünk, áldd meg ezt a vizet, amelyet nagy bizalommal kegyelmed ajándékaként használunk, hogy megnyerhessük bűneink bocsánatát, minden betegségünkből való gyógyulásunkat, és a gonoszlélek kísértéseiből való szabadulásunkat. Fakassz, Urunk, irgalmasságodból üdvösséget adó vízforrást, hogy szívünk mindig közelebb jusson hozzád, és minden testi-lelki veszedelemtől megmeneküljünk. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

A víz megáldása húsvéti időben
Mindenható Urunk, Istenünk! Hallgasd meg kegyesen néped könyörgését, hogy amikor megemlékezünk csodálatos teremtő és még csodálatosabb megváltó művedről, jóságod tegye áldottá ezt a vizet számunkra! Mert arra teremtetted, hogy termékenységet adjon földünknek, felüdítse testünket és tisztára mossa. De irgalmas szereteted szolgálatára is vizet rendeltél, mert víz által oldottad meg a Vörös-tengernél néped rabságának bilincsét, és szomját is vízzel oltottad a pusztában. A próféták azt az új szövetséget hirdették, amelyet az emberekkel víz által kötni akartál. És megromlott emberi természetünket végülis újjá alkottad az újjászületés fürdőjében a Jordán vize által, amelyet Krisztus keresztsége megszentelt. E víz legyen keresztségünk felvételének emléke, hogy együtt örvendjünk testvéreinkkel, akik húsvét ünnepén részesültek benne. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

Ahol a hagyományos szokás úgy kívánja, hogy sót is keverjenek a vízbe, ott a következő könyörgéssel áldja meg a pap a sót:
Könyörögve kérünk, mindenható Istenünk, hogy atyai jóságod áldja meg ezt a sót. Te parancsoltad Elizeus prófétának, hogy sót keverjen a vízbe, és így adjon a víznek termékenyítő erőt. Kérünk, Istenünk, hogy akárhová is hintik ezt a sóval vegyített vizet, távozzék onnan a gonoszlélek minden cselszövése, és Szentlelked jelenléte őrizzen meg minket mindenkor. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

A pap - kísérő szöveg nélkül - a sót a vízbe keveri. Azután meghinti önmagát, a segédkezőket, majd az egész népet. Esetleg végigvonul a nép között.

Eközben énekelhető a "Magyar miselapok" Függelékének XIX-XX. lapján található szentírási versek valamelyike, vagy egyéb alkalmas ének. A székhez visszatérve és az ének befejeztével a pap a nép felé fordulva áll, és összetett kézzel mondja (vagy énekli):

Tisztítson meg minket bűneinktől a mindenható Isten és a szentmiseáldozat bemutatásának érdeméből tegyen minket méltóvá, hogy asztalánál ülhessünk mennyei országában. - Ámen.

Utána - ha a szentmisében elő van írva - a pap mindjárt így folytatja:
"Dicsőség a magasságban Istennek!"

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!