Benedek Elek: Öreg koldus

Agi63•  2020. július 19. 07:06  •  olvasva: 160

 

Megy az öreg koldus.
Házról-házra jár.
Egész falu népe jól ismeri már.
– Amit Isten adott, abból adjatok.
Egy darab kenyeret ne sajnáljatok.

– Állj meg, öreg koldus, ne fáradj ide.
Hozok én kenyeret neked izibe.
Puhát, foszlós belűt, azt adok neked.
Ülj le ide szépen, itt megeheted.

Így szól a kis leány.
Gyorsan elszalad.
Szegény öreg koldus leül ezalatt.
– Ihol, szegény öreg, hoztam levest is.
Jó puha kenyérrel fogyaszd el ezt is.

Szegény öreg koldus imádkozik.
Mondd meg nekem:
kiért imádkozik?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

okeanus2020. július 30. 14:21

@DanyiDenesDezso:
Ha azt olvastad ki a válaszomból, hogy én 90000 évre is visszaemlékszem, akkor van egy kis probléma a szövegértéssel.--bár inkább humornak értelmezném ezt a csúsztatást. A Hernád "folyam" viszont egy tárgyi tévedés.
Ha tényleges a Biblia időben nézzük, sem nagyon stimmel a teremtés okfejtése, mivel a 4004 évre datálható teremtés így 4004000 év lenne, ami szintén gyerekidő az élővilág megjelenésében és újszülőtt kor sem a föld idejében, és így tovább...
a "holmi krétai kultúrák" kifejezésre azért visszatérnék, s nem csak azért, mert személyesen is láttam nagyszerű alkotásaikat, hanem mert ők voltak talán az első igazán európai kultura alkotói. /itt az európai azt jelenti, ami később általánossá vált, görög-latin-keresztény/
A "természetfölötti bíró" - számomra nem több, mint egy félelem szülte feltételezés, de legalább van miben hinni...
Sajnálom, hogy ilyennek és remélem, hogy nem csak ilyennek látod a világot magad körül.
A feltámadás csak akkor nem jön össze ha nem fejjel lefelé temették őket.
Nem baj, ha Gecsét olvasol, de csak egy viszonyítási pont.

DanyiDenesDezso2020. július 28. 02:48

@okeanus:

Ahhoz képest, hogy döglöttnek érzed magad,

elég eleven a memóriád, ha visszaemlékszel 9 ezer évvel ezelőttre, holmi krétai kultúrákra... Amúgy én is folyam-mentiben élek Gesztelyben, a Hernád mellett, de veled ellentétben én nem emlékszem 6 ezer évre se vissza, ezt csak a Biblia állítja – amint írtam.
Ám a 3 ezer év különbséget rugalmasan kezelve, lehet, hogy egyszerre van igaza a zsidó-ker. Szentírásnak, és a tudománynak is, ha az isteni időmértéket az Írásokban lefektetett arányelvek szerint kezeljük, pl. "Istennél egy év annyi, mint nálunk 1000 esztendő", stb. (2 Péter 3:8)

- A többiben is egyetértünk, én sem minősítem a másban hívőket, ezt csak a természetfölötti Ítélkező Bírónak jogos mekktennie.

Keresztyénynek lenni meg nem kell, csak választható életút a széles palettán. Én el akartam hagyni az 1700 éves hazugságai, baklövései, bűnei és képmutatásai miatt, de Krisztus történelmileg hiteles személye, JHVH* igazolt ó-, és új-szövetségi megmentésműve „visszakényszerített” hozzá. Igaz, resztoránus fideistának vallom magam... ami egyelőre még csak egy nem elismert, alternatív, első századi, és anabaptista keresztyényekre hajazó irányzat… de számomra a legmegélhetőbb ezen a vallásoktól is hazugabb, véresebb, bűnösebb, képmutatóbb Sátán-uralta, gonosz, elanyagiasult világon.

Azt sem tartom elképzelhetetlennek így, hogy notórius istentagadók, mint Nietzsche, Stephen Hawking, stb. is a föltámadottak közt lesznek, főleg, ha a légynek se ártottak, mert csak a nyálukat verték egymás helyett, ami megbocsátható bűn.)

*JHVH: Isten címszó alatt lásd kedves tanárod, Gecse Gusztáv Vallástörténeti Kislexikonjában, mely íróasztalom nélkülözhetetlen lakója rég

okeanus2020. július 26. 07:49

@DanyiDenesDezso:
Meglehet "mekkdöglöttebb" vagyok, de arra még emlékszem, hogy a krétai kultúra is 9000 éves /ez régészetileg, tudományosan igazolt tény/ és ennél vannak régebbiek is, pl. folyam-menti kultúrák.De nem minősíteném azt, aki másban hisz....és ehhez nem kell kereszténynek lennem!

DanyiDenesDezso2020. július 26. 01:54

Bizony, „össze van zavarodva ez a világ”!

… a Biblia szerint minimum 6000 éve. Szerencse, hogy mi ebből csak 50-100 évet élünk. Mire meg tisztulna a kép, már hullunk kifele a rosta likán… (lehetek hindu… ateista… mormon… szikh… anglikán… a lőtéri kutyát se nem érdekli… mert mindenki csak a maga nótáját énekli… s nem érti meg ez a sok szépelgő, döglő eb, ki Istent MEKKtagadja, az a legdöglöttebb…)

DanyiDenesDezso2020. július 20. 01:48

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Mikijozsa2020. július 19. 11:31

jó kérdés . kiért?
mert össze van zavarodva ez a világ