Advent 2018

lilapetunia•  2018. november 30. 19:29

Beköszöntött az advent időszaka. Legalábbis ami a külső jeleket illeti: rövid nappalok, borongós, sötét idő, gyertyák, koszorúk, karácsonyi vásárok és puncsok, ez az, amivel akarva-akaratlan mindenki szembetalálkozik.

Vajon belül, az emberekben, a lélek mélyén, hány embernél köszöntött be az advent?

November első felében írtam ezt a kis tankát:


A zsibongásban

Lelni a nyugalomra,

Mint egy elveszett

Kisgyerekre tömegben,

Tiszta éj várás és csend.


Számomra ez az advent. A belső béke, a nyugalom nem könnyű feltalálása a várakozásban az újjászületésre, az új születése előtt, még akkor is ha az embert sok nyüzsgés, zavaró kavargás veszi körül.

A poet magyar poéta oldal szerkesztői ezt nem találták kellően adventi versnek. Az ő adventi verseik tele vannak tételes felsorolásával mindannak, ami szerintük az adventet ünneppé teszi: minimum egy gyertya, koszorú ésatöbbi.

Nem magam miatt tesz ez elsősorban szomorúvá. Hamis kísértők régóta hiába igyekeznek elbolondítani a lelkemet. De sokan vannak, akiket az ilyen látszatkeltés megtéveszt. Akik beérik azzal a pótlékkal, amit még placebonak sem neveznék, mert a placebo orvosságok néha hasznosak és használnak, a placebo hitek, úgy gondolom, sohasem.

Miért riaszt egyeseket az igaz?

A Stille Nacht dal szerzőire gondolva és emlékezve írtam 2016-ban:


Bennünk rejlik az

Örök dal, feltáratlan,

Hosszú út során,

Míg egy csendes éjjelen

Előtör, s szól szüntelen.


Azt hiszem, hogy senki sem érti mai fejjel, miért támadta a ma oly népszerű, többszáz nyelvre lefordított és az egész világon ismert egyszerű szavú és hitű dalukért őket annak idején a hivatalos egyház.

Miért támadták Galileit, miért támadták Giordano Brunot?

És még sorolhatnám.

Ez van, ezt kell hinned” alapon sohasem támad fel igazi hit. Olyankor az engedelmesség, a besorolódás valahová nem hit alapon, hanem más alapokon történik. Ez az, amit soha nem tudtam, nem tudok, és nem is fogok tudni elfogadni.

Ennek is van köze az újjászületéshez.


 


 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!